Kritiek op biobrandstoffen Shell in Brazilië

Het Openbaar Ministerie in Brazilië heeft het Brits-Nederlandse energieconcern Shell opgeroepen zijn productie van biobrandstoffen in het Zuid-Amerikaanse land te herzien. Bij de huidige verbouwing van suikerriet worden de inheemse Guarani-indianen van hun land verdreven, en regelmatig ook mishandeld. Suikerriet is de grondstof voor bio-ethanol, dat als brandstof wordt gebruikt.
De kritiek van het OM richt zich in eerste instantie op het bedrijf Nova América, onderdeel van het Braziliaanse Cosan. Met dat concern is Shell vorige maand overeengekomen een gezamenlijk bedrijf te beginnen voor de grootschalige productie van biobrandstoffen. Dit bedrijf breidt zijn suikerrietplantages agressief uit, met name in de deelstaat Mato Grosso do Sul. Dit gaat ten koste van het leefgebied van de Guarani-indianen, waarvan er naar schatting nog 70.000 wonen in de deelstaat.

Lees het complete artikel op www.lachispa.eu

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
13 oktober 2010
Categorieën: