‘Jongeren wereldwijd met elkaar in contact brengen’

Vice Versa stagiaire Iris Gardien is in de race om VN-jongerenvertegenwoordiger te worden. De komende week voert ze campagne om zich te kwalificeren voor de finale. Hierover zal ze ook weblogs schrijven. Maar eerst een kennismaking. ‘Jongeren zijn de toekomst voor Nederland, én voor internationale samenwerking.’

Wie is Iris Gardien?

‘Ik ben sinds september redactiestagiaire bij de ViceVersa. Daarnaast heb ik een leerplek als projectassistent bij de 1%CLUB. Ik ben 24 jaar en in afwachting van de Advanced Master International Development. Ik heb net de Master Development Studies in aan de Radboud Universiteit in Nijmegen afgerond. Voordat ik aan deze master begon, heb ik de Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies gevolgd en de PABO gedaan. Ik droomde altijd al buiten de Nederlandse grenzen en toen ik tijdens mijn PABO en werk als leerkracht naar Ethiopië en India ben afgereisd met de onderwijsexpeditie van NGO Edukans was ik verkocht. Ik wil bijdragen aan internationale ontwikkelingssamenwerking. Nu als de volgende Nederlandse jongerenvertegenwoordiger en wanneer de tijd daar is als journaliste, onderzoeker of programmamedewerker bij een NGO.’

Wat doet een VN-jongerenvertegenwoordiger?

‘Een VN-jongerenvertegenwoordiger vertegenwoordigt de mening van de jongeren in zijn of haar land. In dit geval zullen dus de Nederlandse jongeren naar de Verenigde Naties vertegenwoordigd worden. Om die reden gaat de VN-jongerenvertegenwoordiger een jaar lang actief met jongeren spreken. Ook worden er debatten, evenementen en andere activiteiten georganiseerd. Dit alles zal plaats vinden rondom VN gerelateerde thema’s zoals internationale samenwerking, mensenrechten, de voedselcrisis en nieuwe energie. Door middel van activiteiten wordt de mening van Nederlandse jongeren gehoord in Nederland maar ook bij de Verenigde Naties. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt er door de jongerenvertegenwoordiger een speech gegeven. Deze speech gericht aan de wereldleiders is gebaseerd op wat Nederlandse jongeren belangrijk vinden en de input die zij een jaar lang hebben gegeven. Daarnaast wordt er door jongerenvertegenwoordigers uit allerlei landen gelobbyd en een groot side-event georganiseerd.’

Waarom wil je eigenlijk VN-jongerenvertegenwoordiger worden?

‘Ik heb een duidelijk doel, namelijk dat ik jongeren wereldwijd met elkaar in contact wil brengen. Ik denk dat de huidige communicatiemiddelen internationaal samenwerken toegankelijk maken. Juist ook voor jongeren. Verder ben ik geïnteresseerd in de mening van alle Nederlandse jongeren met betrekking tot deze internationale ontwikkelingssamenwerking. Deze mening wil ik vertegenwoordigen naar de VN toe. Op dit moment zijn er veel verschillende maar uitgesproken ideeën in de Nederlandse samenleving. Het lijkt mij erg interessant om hierover met jongeren te praten. Te kijken wat hun beredenering is en als jongeren activiteiten te organiseren zodat zij hun mening kunnen laten horen. Maar natuurlijk niet zonder eerst kritisch met elkaar te kijken waarom we bepaalde opvattingen hebben en deze opvattingen uit te wisselen met allerlei jongeren. Tot slot is dit tevens de ultieme kans om mee te kijken bij de top van internationale samenwerking.’

Waarom is het belangrijk dat er een VN-jongerenvertegenwoordiger is?

‘Jongeren zijn de spil van de samenleving en dat niet alleen: ze zijn de toekomst. De toekomst voor Nederland én voor internationale samenwerking. Door nu de mening van jongeren naar de VN te vertegenwoordigen en te kijken naar de mogelijkheden die zij hebben om dit naar actie te vertalen, kunnen we bouwen aan de toekomst en zorgen voor stabiliteit en duurzaamheid van internationale samenwerking.’

Wat is jouw belangrijkste campagneboodschap?

‘Wat ik veranderd zou willen zien in de wereld is dat er meer toegang tot internet en mobiele telefonie komt in ontwikkelingslanden. Dit maakt dat er ook daar toegang is tot kennis, middelen en hulp. Zo geeft het niet alleen een betere toegang tot de wereldeconomie, maar is ook ondersteunend in onderwijs en in de gezondheidszorg. Er kunnen zo voorlichtingscampagnes plaats vinden over HIV/AIDS of milieu en er kan bijvoorbeeld gealarmeerd worden in het geval van geweld of natuurrampen. Daarnaast zijn internet en mobiele telefonie belangrijk voor de toekomst. Zo wordt mondiale samenwerking duurzaam en toegankelijk gemaakt.’

Hoe gaat jouw campagne week eruit zien?

‘Meer dan stilzitten wanneer ik actief aan het twitteren, facebooken, bloggen, mailen, bellen of hyven ben zal er niet bij zijn. Maandag heb ik nog een gesprek met de gemeente Arnhem die hun netwerk als millenniumgemeente voor mij gaan inzetten. Maandagmiddag zit ik in de studio en ben ik om 15.20 live op Radio Arnhem te horen ben. Dinsdag ga ik waarschijnlijk flyeren op mijn oude middelbare school in Veenendaal en op mijn oude universiteit, de Radboud Universiteit. Woensdag is nog open maar er zijn nog genoeg dingen die deze dag kunnen gaan opvullen. Zo is er waarschijnlijk een debat in Utrecht met mijn tegenstandster Marissa. Donderdag spreek ik op de stadsconferentie van de gemeente Arnhem. Hier krijg ik na de opening van de wethouder kort het woord om mijn boodschap te verspreiden. Donderdagavond zal ik even een uurtje van me afdansen en direct mijn dansvriendinnen extra aansporen mensen te motiveren om op mij te stemmen. En ja, dan is het weekend. Wat doen jongeren in het weekend? De stad in en dus hoort ook dit in mijn activiteiten thuis. Samen met een club vriendinnen zal ik Arnhem, Nijmegen en wellicht andere steden aandoen om mensen te overtuigen dat ik de volgende VN jongerenvertegenwoordiger moet zijn. Het wordt een dus een drukke week, maar ik heb er naast een beetje zenuwen ook ontzettend veel zin in!’

Stemmen kan via www.dewereldvandevn.nl (Let op: De email moet wel bevestigd worden) of door het sms-en van Iris naar 5040 (geen extra kosten).

Auteur
Marc Broere

Datum:
03 oktober 2010