ICT een open deur

Dit weekend is de finale voor de volgende VN jongerenvertegenwoordiger. Vice Versa stagiaire Iris Gardien is in de race om deze finale te winnen. Te midden van alle laatste campagnedrukte schrijft zij vandaag haar vijfde weblog.

‘Toen ik afgelopen week het nieuwsbericht voorbij ‘getwitterd’ zag komen werd ik even optimistisch. Nog voor eind van dit jaar 2 miljard wereldburgers met toegang tot internet. Een euforisch moment? Al doorlezend kon deze vraag al snel genoeg met nee worden beantwoord. Nee, op dit moment is maar 13,5% van de internetgebruikers wonend in een ontwikkelingsland.

Internet is een verreikend middel in het verwezenlijken van behoeften en daarmee in de strijd tegen armoede. Alleen al wanneer je antwoord nodig hebt op een bepaalde vraag of wanneer je anderen wilt bereiken gebeurt dat hier hedendag door middel van internet. Wij onderschrijven dit belang aangezien niet alleen in het privéleven maar ook in de academische wereld, het bedrijfsleven en binnen het maatschappelijk middenveld internet niet meer kan worden weggedacht.

Voor ontwikkelingslanden geldt ook dat ICT mensen in afgelegen gebieden uit hun isolement haalt en daarmee letterlijk de deur naar de wereld opent. Een ieder met deze toegang is ‘empowered’ door zelf contacten te kunnen leggen, informatie te zoeken, te delen en zelf invloed te hebben op wat er gebeurt. Met de mogelijkheid om verder te reiken dan je eigen netwerk zijn er des te meer opties voor samenwerking en ondersteuning in het bereiken van je doelen.

Mijn doel dit weekend?  Het winnen van de finale voor VN jongerenvertegenwoordiger! Als VN jongerenvertegenwoordiger zal meer ik aandacht vragen voor de potentie van ICT in ontwikkelings- en internationale samenwerking en hierover met jongeren, organisaties en de Verenigde Naties in gesprek gaan. Door mensen in ontwikkelingslanden de tools te geven hebben zij meer mogelijkheden te ontwikkelen naar eigen vraag en behoeften. ICT is het middel in het bereiken van de millenniumdoelen (toelichting m.b.t. alle millenniumdoelen).’

Er kan tot morgen 15.30 uur gestemd worden door ‘Iris’ te smsén naar 5040.

Auteur
Iris Gardien

Datum:
23 oktober 2010
Categorieën: