Dewereldmorgen: Crisis doet ngo’s Latijns-Amerika sneuvelen

Op enkele uitzonderingen na hebben de Latijns-Amerikaanse landen de gevolgen van de wereldwijde recessie goed doorstaan. Maar veel niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) komen de klappen niet te boven.

In de eerste jaren van de democratische heropbouw, na het einde van dictaturen en andere autoritaire regimes, kregen de Latijns-Amerikaanse ngo’s nog ruime financiële steun uit binnen- en buitenland. Maar die geldstroom is nu opgedroogd. Veel organisaties dreigen te verdwijnen, zegt Cándido Grzybowski, directeur-generaal van het Braziliaans Instituut voor Sociale en Economische Analyse (Ibase).

Een van de fundamentele oorzaken, merken koepelorganisaties van Latijns-Amerikaanse ngo’s op, is dat veel buitenlandse hulpagentschappen, vooral de Europese, de laatste jaren prioriteit geven aan Afrika. Ten onrechte, vindt Martín Pascual, voorzitter van de Chileense verenging van ngo’s (Acción), die tegelijk het overlegorgaan van Latijns-Amerikaanse ngo’s vertegenwoordigt. “Het belangrijkste probleem van Latijns-Amerika is misschien niet de armoede maar wel de ongelijkheid.”

Lees het complete artikel www.dewereldmorgen.be

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
01 oktober 2010
Categorieën: