China’s interventie in Afrika en Latijns-Amerika

De relatie tussen China, Afrika en Latijns-Amerika zal de wereld van de 21ste eeuw mee vorm geven. Wat zijn de contouren van hun samenwerking? En wat betekent dat voor Europa? Een antwoord in de vorm van zeven vragen.

De voorbije jaren is er veel geschreven over het feit dat China steeds actiever wordt in Afrika en Latijns-Amerika. In veel van die literatuur klinkt verbazing en zelfs onrust door. Dat is enigszins begrijpelijk omdat de Chinese opkomst iets relatief nieuws is. Maar als we aanvaarden dat alle mensen gelijkwaardig zijn –en dat doen westerse landen per definitie wanneer ze zich opwerpen als verdedigers van de mensenrechten– dan is het niet meer dan normaal dat de volkrijkste natie ter wereld, die sinds kort ook de grootste spaarpot heeft, opvallend aanwezig is in alle uithoeken van de wereld. Gelijkheid zou impliceren dat ze zelfs nog opvallender aanwezig moeten zijn de EU en de VS samen. Die stellen immers “maar” 800 miljoen inwoners tegenover 1,3 miljard Chinezen. Lees het complete artikel op www.mo.be

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
14 oktober 2010
Categorieën: