Wereldpodium: Peerke Donderslezing door Guy Verhofstadt

Wereldpodium Tilburg:

Op zondagmiddag 14 november 2010 spreekt de Vlaamse politicus, filosoof en schrijver Guy Verhofstadt de 2e Peerke Donderslezing uit. In zijn lezing buigt hij zich over de vraag ‘Wat betekent het rijke Europa voor het arme Afrika?’ De Brabantse Commissaris van de Koningin Wim van de Donk, die in 2009 de Peerke Donderslezing uitsprak, zal op de lezing van Verhofstadt reageren.

Voorafgaand aan de lezing is er een breed cultureel programma onder de titel ‘kijken naar Afrika’, met onder meer de Brabantse cabaretier Leon van der Zanden, de Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe en de televisiemakers ‘Two Ambassadors’. Muzikaal wordt de lezing begeleid door Surinaams koor Pramisi, aangevuld met leden uit andere Tilburgse koren, met delen uit de Missa Peerke Donders van Harry Swinkels. Aanleiding is een reisprogramma met Leon van der Zanden ‘Leon in Afrika’ dat dit najaar wekelijks wordt uitgezonden door omroep Brabant, een programma dat werd geïnitieerd en georganiseerd door Marcel Schreurs van COS Brabant.

Guy Verhofstadt was van 1999 tot 2008 premier van België en is vandaag leider van de liberale fractie in het Europees Parlement. Verhofstadt is niet alleen een van de meest spraakmakende Europarlementariërs van dit moment. Hij is ook een intellectueel en wereldburger, die de ‘ondraaglijke tegenstelling tussen arm en rijk in de wereld’ een van de grootste uitdagingen voor de toekomst noemt.

De Peerke Donderslezing is de stadslezing van Tilburg, een jaarlijks terugkerend evenement rond 1 november in het MIDI Theater in het centrum van de stad. Peerke Donders (1809-1887) was een gewone Tilburger die verantwoorde-lijkheid nam voor mensen aan de andere kant van de wereld. Geboren als zoon van een arme huiswever aan de Tilburgse Heikant overleed hij in Suriname na een leven onder de melaatsen. In de lezing door Guy Verhofstadt staat de erfenis van Peerke opnieuw centraal.

De presentatie is in handen van Meike de Jong enRalf Bodelier. Meer informatie over de lezing vindt u op de speciale site van de Peerke Donderslezing.

Datum:    Zondag 14 november
Tijd:         15.00u-18.00u
Locatie:   MIDI theater, Heuvelring 108, Tilburg
Entree:    5 Euro
Meer informatie:    www.peerkedonderslezing.nl
www.wereldpodium.nu

Reserveren wordt aangeraden! Klik hier voor het inschrijfformulier.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
27 september 2010
Categorieën: