Vice Versa volgt Prinsjesdag en peilt reacties

Dinsdagmiddag presenteert het kabinet de rijksbegroting voor 2011. Vice Versa publiceert morgen rond de presentatie nieuws over de begroting en peilt reacties van experts en politici op het nieuwe budget voor ontwikkelingssamenwerking.

In de miljoenennota 2010 hield het kabinet vast aan een begroting voor ontwikkelingssamenwerking van 0,8 procent van het BNP. Door de recessie en een lager BNP betekende dit wel een daling van het te besteden budget, van 5,2 miljard euro in 2009 naar 4,7 miljard in 2010. Na de voorstellen van ambtenaren voor bezuinigingen is het de vraag of ontwikkelingssamenwerking blijft ‘meeademen’ met het BNP. Volgens de geruchten zal de begroting voor ontwikkelingssamenwerking echter de 0,8 norm ruimschoots halen en stijgt het besteedbare bedrag zelfs weer naar iets boven de 5 miljard euro ten gevolge van klimaatgelden. Morgen zien we of dat klopt.

Voor de echte fans die de live-uitzending volgen: let langs de route even op mooie hoedjes uit onder meer Zimbabwe en Afghanistan. Dankzij de NCDO staan mensen uit deze landen langs de route met een spandoek ‘What’s in your hat for us?’ Zo willen zij de regering oproepen om in het komende politieke jaar voldoende aandacht aan internationale samenwerking te geven.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
20 september 2010
Categorieën: