Regeerakkoord: de geruchten

De VVD, CDA en PVV willen donderdag hun plannen presenteren voor het nieuwe minderheidskabinet Rutte-Verhagen. Dinsdag werden de onderhandelaars van de partijen het eens over een regeerakkoord en een gedoogakkoord. Tot nu toe werden de plannen nog niet openbaar gemaakt. Wel verschijnen er geruchten op het internet, waaronder ook speculaties over het ontwikkelingsbudget en een mogelijke minister voor ontwikkelingssamenwerking.

Zo meldt dagblad Trouw dat ontwikkelingssamenwerking naar een budget van 0,7 procent van het nationaal inkomen gaat (ten opzichte van de huidige 0,8). Hoewel dit nog een bescheiden bezuiniging lijkt, is de vraag wat er onder dit budget zal gaan vallen. Van Verhagen is al langer bekend dat hij de norm voor officiële ontwikkelingssamenwerking (ODA) graag wil oprekken. De kans bestaat dat er meer posten (die nu nog door onder meer Defensie betaald worden) uit het budget van ontwikkelingssamenwerking worden gehaald.

Het is nog onduidelijk of ontwikkelingssamenwerking onder een staatssecretaris of onder een minister zal gaan vallen. Insiders fluisteren dat Kathleen Ferrier een staatssecretarispost zou zijn aangeboden om haar binnenboord te houden. Ferrier staat kritisch tegenover de samenwerking met de PVV en door haar binnen het kabinet te halen wordt voorkomen dat zij in de kamer tegen het beleid kan stemmen. Op NU.nl laat Ferrier weten dat haar bezwaren nog niet zijn weggenomen en dat zij op basis van het CDA-congres haar definitieve oordeel geeft. “Ik wil daarbij niet alleen kijken naar de stemverhoudingen, maar ook naar de gehele sfeer tijdens het congres”, aldus Ferrier. Een andere veelgenoemde naam is die van oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij.

De onderhandelingen worden vandaag voortgezet.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
30 september 2010
Categorieën: