Onderzoek directiesalarissen volgende week verwacht

Het onderzoek naar de salarissen van directies van goededoelenorganisaties wordt op dit moment ambtelijk bekeken. Verwacht wordt dat het volgende week aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Waarnemend minister Verhagen voor Ontwikkelingssamenwerking had het onderzoek aan de Tweede Kamer beloofd, na negatieve publiciteit over de salarissen van directeuren Dirk Elsen (SNV) en Cees Breederveld (Rode Kruis) die beiden boven de zogeheten DG-norm van 124.000 euro per jaar zaten.

RTL nieuws publiceerde vorige week al een eigen onderzoek naar de directeurssalarissen bij 81 goede doelenorganisaties. Hieruit bleek dat Dirk Elsen met een bruto jaarsalaris van 155.000 euro de best betaalde directeur uit de ontwikkelingssamenwerking is.

Woordvoerder Kees-Jaap Ouwerkerk van Ontwikkelingssamenwerking benadrukt dat het ministerie veel waarde hecht aan de DG-norm van 124.000 euro per jaar die vanaf 2011 geldt voor organisaties die overheidsgeld ontvangen uit het MFS-2 kader. Hij vindt het positief dat het Rode Kruis al heeft aangegeven daar vanaf 2011 aan te zullen voldoen.

SNV is een ander verhaal. De organisatie heeft een aparte overeenkomst met het ministerie en valt niet onder het MFS-kader. Pas in 2015 kan Buitenlandse Zaken formeel iets aan het salaris van de SNV-top doen. Vandaar ook dat SNV tot dusverre weigert om het salaris van Elsen en zijn drie mededirecteuren terug te brengen. Ook het ministerie lijkt hiermee in haar maag te zitten. ‘Minister Verhagen heeft een moreel appèl op SNV willen doen’, zegt Ouwerkerk. ‘Het gaat in deze discussies om maatschappelijke organisaties die belastinggeld krijgen om aan armoedebestrijding te doen. Dan mag je best goed nadenken over waar je mee bezig bent.’

Vice Versa plaatste vorige week een open brief aan Dirk Elsen. Hier zijn op de redactie veel reacties op gekomen. ‘Goed dat in de brief aan Dirk Elsen ook de positieve kanten van SNV en van ontwikkelingssamenwerking worden benadrukt’, schrijft Vanessa Nigten van brancheorganisatie Partos. ‘De boodschap dat ontwikkelingssamenwerking echt een vak en geen vrijwilligerswerk is zou wat mij betreft breed uitgedragen moeten worden.’

Ook Loe Schout van Hivos reageerde, op persoonlijke titel welteverstaan. ‘Complimenten voor de open brief aan Dirk Elsen. Hartstikke goed initiatief. Ik denk dat jullie meer dan uitstekend de gevoelens in de sector hebben verwoord. In ieder geval de mijne. Onbegrijpelijk  hoe SNV hier mee omgaat zonder zich kennelijk veel aan te trekken van het effect op het imago van de hele sector. Ik hoop dat het werkt.’

Daarnaast klom ook Mirjam Vossen, auteur van diverse boeken over ontwikkelingssamenwerking, in de pen. ‘Gedurfd, die brief. Dit is wat binnen de sector haast nooit gebeurt: kritiek leveren op elkaar. Eerder houdt men elkaar angstvallig uit de wind tegen de boze buitenwereld.  Door als het ware van binnenuit  een kritisch geluid te laten horen, maai je de PVV-stemmende borrelpraters het gras voor de voeten weg. Dat zou vaker moeten gebeuren. ‘

Vice Versa heeft gevraagd om een gesprek met Dirk Elsen om hem zijn kant van het verhaal te laten vertellen, maar dat verzoek is nog in beraad bij SNV.