Kim Behrendt-Poldner: ‘Er is geen kant-en-klaar recept’

Vice Versa portretteert starters in de ontwikkelingssector. Vandaag Kim Behrendt-Poldner (31). Kim laat zien dat er ook andere manieren zijn om met ontwikkelingssamenwerking bezig te zijn: ze promoveert met een beurs van Oikos in Zwitserland op ecofashion. ‘Wat we nodig hebben is out-of-the-box denken, creativiteit, innovatie en sterke gedrevenheid, want het is hard werken om je dromen na te streven.’

‘Na mijn opleiding aan het Amsterdam Institute for Fashion, Management and Design en mijn afstuderen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, solliciteerde ik bij Move Your World. Dat was toen, in 2003, echt mijn droombaan. Na een jaar ging ik terug naar vier dagen werken om één dag per week mijn eigen ding te kunnen doen. Ik wilde YOI opzetten, een concept om hiphonest fashion te promoten en verkopen. Het grappige was dat ik altijd had gedroomd over een eigen winkeltje. Maar ineens zag ik mezelf zes dagen per week tussen vier muren zitten wachten op klanten…helemaal niks voor mij.

Dus ik dook in een nieuw avontuur en liet Nederland achter me om “ontwikkelingswerk” van dichtbij mee te maken. Ik deed verschillende freelance klussen in West-Afrika en Brazilië, onder andere voor Oxfam Novib. De eco-fashion bleef echter kriebelen en toen ontmoette ik in Rio de Janeiro de oprichters van ModaFusion, een organisatie die eco-fashion creëert met vrouwen in de favela’s. Voor mij was het fantastisch om het productieproces van eerlijke kleding van dichtbij te leren kennen. Met ModaFusion werkte ik twee jaar samen aan allerlei facetten van hun organisatie: van fondsenwerving en het schrijven van een businessplan tot de creatie van een speciale collectie accessoires.

Daar ontstond ook het idee voor een promotieonderzoek. Ik solliciteerde op een fellowship van Oikos en voor ik het wist woonde ik hier in de prachtige Alpen. Mijn PhD onderzoek richt zich op social entrepreneurs. Ik zie hoe mensen nieuwe, hybride modellen in de markt zetten en op succesvolle wijze handel met ontwikkelingswerk combineren. Wat we nodig hebben is out-of-the-box denken, creativiteit, innovatie en sterke gedrevenheid, want het is hard werken om je dromen na te streven.

De wetenschap alleen is soms wat stoffig en abstract, dus ik heb naast mijn promotieonderzoek een website opgezet met dagelijks nieuws over eco-fashion. De website helpt me om op de hoogte te blijven over het onderwerp van mijn onderzoek en geeft me toegang tot het interviewen van ondernemers in dit veld over de hele wereld. Mijn manier om hen te bedanken voor het werk dat ze verrichten is regelmatig blogs te schrijven over hoe ze me inspireren. Op die manier hoop ik mijn steentje te kunnen bijdragen aan een duurzamere mode-industrie. Ik zie zo veel voorbeelden van mensen die hun eigen weg volgen en de wereld‘moven’. Er is geen kant-en-klaar recept, dus is het denk ik het belangrijkste om dicht bij jezelf te blijven. Je moet je afvragen waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je die kunt inzetten om de maatschappij een beetje mooier te maken.’

Auteur
Marc Broere

Datum:
08 september 2010
Categorieën:
Tags: