Het begint bij onderwijs…

Morgen vertrekt blogger Lindy Janssen voor Oxfam Novib naar New York om de VN-top over millenniumdoelen bij te wonen. Vandaag haar eerste weblog: ‘Sharifa zit dan wel in de schoolbanken, veel steekt ze er niet op.’

Sharifa leest in haar schoolschriftje. Ik vraag haar wat ze leest en ga naast haar staan.

Ik zie dat ze haar schriftje op z’n kop vasthoudt. Sharifa leest helemaal niet. Waarschijnlijk kan ze dat namelijk niet zo goed, maar wil ze indruk op me maken.

Sharifa is een verlegen meisje uit het noorden van Ghana en ongeveer tien jaar oud. Ze woont in een dorpje van lemen hutjes aan de rand van een stad. Als Sharifa niet op school is, helpt ze haar moeder en tante met koken, wassen, of water halen. Vorig jaar was zij voor bijna twee maanden mijn gastzusje, toen ik bij haar familie woonde.

Basisonderwijs is verplicht in Ghana en Sharifa gaat dus al een aantal jaren naar school. Al
eerder merkte ik dat ze hier niet veel leert. Zo probeerde Sharifa alle getallen van 1 t/m 50 op een papiertje te schrijven. Ze dacht erg vaak na over wat het volgende getal zou zijn. Het ging dan ook niet altijd goed. De reeks heeft ze niet afgemaakt omdat haar twee jaar oudere zusje Ndeira haar pen uit haar hand griste en het karweitje binnen een minuut afmaakte.

Een paar dagen na het ‘schriftincident’ komt Ndeira enthousiast met haar schoolrapport naar me toe. Allemaal voldoendes. Ik vraag haar of ze nu naar de volgende klas mag en of al haar vriendinnetjes ook over zijn. Ze kijkt me vreemd aan. ‘Natuurlijk. Iedereen gaat naar de volgende klas.’ ‘Wat fijn dat iedereen goede cijfers heeft’, zeg ik. Weer kijkt ze me vreemd aan. ‘Er zijn veel kinderen met lage cijfers, hoor!’ Nu kijk ik háár vreemd aan. ‘Moeten zij de klas niet overdoen dan?’ ‘Nee joh, die krijgen gewoon straf van de leraar, een tik ofzo.’
Ik zucht. Op zo’n manier laat je het als schoolkind wel uit je hoofd om extra uitleg te vragen…

Millenniumdoel twee is het streven dat alle meisjes en jongens in 2015 naar school gaan. Het gaat erg goed met dit doel. In 2008 ging 89% van alle kinderen in ontwikkelingslanden naar school. Fantastisch! Maar als het dus niets uitmaakt of je iets begrijpt, wat voor nut heeft het dan om naar school te gaan?!

Doelstelling gehaald, afgevinkt. Hoera! Sharifa zit dan wel in de schoolbanken, veel steekt ze er niet op.