VersPers: Zuid-Afrika wordt uitgesloten

Ontwikkelingshulp is teveel versplinterd en hulpgeld creëert afhankelijkheid bij burgers en regeringen in de ontvangende landen. Dit zijn de twee belangrijkste argumenten in het pleidooi voor hervorming van ontwikkelingssamenwerking. Dit voorjaar presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een advies dat vergaande gevolgen zal hebben voor de manier waarop de Nederlandse overheid in de toekomst hulpgeld besteedt.

De WRR adviseert de regering over maatschappelijk belangrijke ontwikkelingen in de toekomst. De raad pleit nu voor een hervorming van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. In het rapport `Minder pretentie, meer ambitie’ schrijft de raad dat Nederland de versplintering van hulpgeld tegen moet gaan door de focus te verleggen naar een specifieke, brede aanpak in maximaal tien landen. De discussie over dit rapport wordt binnen het vakgebied ontwikkelingssamenwerking volop gevoerd. Maar de mensen waar het om gaat komen nauwelijks aan het woord. Vinden zij ook dat het hulpgeld teveel versplinterd is? En voelen zij zich echt zo afhankelijk van die buitenlandse steun als er in het Westen wordt gedacht?

Het ontwikkelingsproject Ndlovu in Zuid-Afrika overkwam dit jaar een voorproefje van wat er gebeurt als de Nederlandse ontwikkelingsstrategie wordt hervormd zoals de WRR adviseert. Projecten in Zuid-Afrika worden dan niet meer gesteund. Dat land is te rijk. Toch blijkt uit de gesprekken met de werknemers daar dat zij het WRR-advies helemaal niet zo’n gek idee vinden. Zij hebben dit jaar een harde les geleerd.

Alocia Mathebula werkt al 15 jaar in de aidskliniek van het Ndlovu Medical Centre.

Ndlovu is in Nederland bekend door het ‘Cruijff aids-team’. In 2004 voetbalde Johan Cruijff een wedstrijdje mee in het team van zeven aids-patiënten, om het sportcomplex te openen dat zijn foundation heeft gefinancierd. De strijd van de teamleden zat verpakt in de tekst op hun voetbalshirts; Still be there in 2010. Door een gedegen behandeling van aids met aidsremmers in  het Ndlovu Medical Centre, hebben deze jonge patiënten de kans gekregen hun levens tenminste te verlengen tot en met 2010, het jaar van het WK in Zuid-Afrika.

Lees het artikel op www.verspers.nl.

Auteur
Vice Versa

Datum:
17 augustus 2010
Categorieën: