‘Stop met de term ontwikkelingslanden’

Kun je de wereld verdelen in ontwikkelingslanden versus ontwikkelde landen? Is het ‘wij’ versus ‘zij’? Derde wereld vs. Eerste wereld? Noord vs. Zuid? Hans Rosling, gezondheidsexpert en verbonden aan het Karolinska Instituut in Zweden vindt van niet. Met behulp van diverse data sets toont hij aan dat dit wereldbeeld wel heel erg 1950 is.

Aan zijn studenten vroeg Rosling om het concept van ontwikkelingslanden te definiëren. ‘Simpel’, zei een student. ‘In het Westen is het een lang leven in een klein gezin, in ontwikkelingslanden is het een kort leven in een groot gezin.’ Dit was echter zo in 1950, stelt Rosling.

Op TED.com legt Rosling met behulp van data over demografie, kindersterfte, HIV/Aids en inkomen uit dat de verdeling in ‘wij’ versus ‘zij’ niet langer opgaat. ‘De wereld is veranderd. Een nieuwe mindset is nodig.’

Op Gapminder.org nog meer eyeopeners over armoede, landbouw, welvaart, democratie, klimaat en economie.