Nieuw keurmerk al omstreden

Nieuw keurmerk al omstreden; Goede doelenorganisaties beconcurreren elkaar met certificaten

Bussum – Een nieuw keurmerk voor goede doelen is al omstreden voordat goed en wel de eerste certificaten zijn uitgereikt. Tot grote ergernis van het Centraal Bureau Fondsenwerving, dat sinds jaar en dag het CBF-keur verstrekt aan goede doelen, is er sinds gisteren een concurrent bij op de chari-markt.

Ondernemer Bart Hartman heeft het Keurmerk Goede Doelen ontwikkeld. Gisteren reikte Hartman in Bussum, in de marge van het goede doelencongres Civil Society, de eerste certificaten uit aan veertien kleinere goede doelen.

Volgens Hartman is het bekende CBF-keur niet meer van deze tijd. ,,Goede doelen moeten worden beoordeeld op hun prestaties, het CBF-keur doet dat niet.” Hij verwacht dat binnenkort ook tien grote goede doelen zijn keurmerk zullen aanvragen. In Nederland gaat er jaarlijks vier miljard om in de goede doelensector. De ondernemer voorspelt dat donateurs steeds nadrukkelijk zullen gaan kijken naar de manier waarop goede doelen het ingezamelde geld besteden.

Hartman strikte voormalig PvdA-minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders om de lancering van zijn keurmerk op te luisteren. Directeur Adri Kemps van het Centraal Bureau Fondsenwerving – in 1925 opgericht – boycotte de bijeenkomst. ,,Nee, ik ben er niet bijgeweest. Zo’n tweede keurmerk roept bij gevers alleen maar misverstanden op.” Kemps weerspreekt de kritiek van Hartman, dat het CBF niet zou kijken naar de effectiviteit van goede doelenorganisaties. ,,Keurmerkhouders moeten bij ons wel degelijk inzicht geven in hun prestaties.”

Kemps heeft nog getracht Koenders weg te houden bij de bijeenkomst van Hartman. Tevergeefs. ,,Enkele van de organisaties die nu dat nieuwe keurmerk hebben gekregen, zijn bij ons afgewezen omdat ze niet aan de eisen voldeden.”

Ook de vereniging van grote fondsenwervers, één van de mede-organisatoren van het goede doelencongres, was ongelukkig met de lancering van het nieuwe keurmerk tijdens Civil Society. ,,We moeten met elkaar praten over wat ons als sector bindt, niet over wat ons verdeelt”, aldus verenigingsdirecteur Gosse Bosma. In zijn vereniging zitten slechts goede doelen met het CBF-keur.

Ex-minister Bert Koenders is verbaasd over de ophef rond de lancering van een nieuw keurmerk voor goede doelen.

,,We moeten af van het cijferfetisjisme. Ik vind dat burgers eerlijk moet worden geïnformeerd over de manier waarop de goede doelen hun geld besteden.

Ik roep de sector op om rond de tafel te gaan zitten. Het CBF-keur is wat mij betreft ook prima. Maar de sector moet inspelen op de behoefte bij donateurs aan duidelijkheid over de prestaties. We zijn de periode van het amateurisme voorbij.”

Joop Bouma (2010), ‘Nieuw Keurmerk al omstreden; Goede doelenorganisaties beconcurreren elkaar met certificaten’ in Trouw, 21 mei.

Auteur
Vice Versa

Datum:
21 mei 2010
Categorieën: