Minder kiezerssteun ontwikkelingshulp

Nederlanders houden het buitenland liever even op afstand. Of het nu om Europa en de euro, de aanwezigheid van Nederland in Afghanistan of ontwikkelingshulp gaat: de nationale belangen prevaleren, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van De Volkskrant.

Nationale belangen worden op dit moment belangrijker gevonden dan internationale belangen. Zo vindt de helft van de Nederlanders het huidige aandeel van het BNP dat aan ontwikkelingshulp wordt besteed (0,7%) te hoog. Ruim de helft vindt is van mening dat Nederland in vergelijking met andere landen teveel geld geeft. Eveneens een meerderheid vindt dat Nederland bij ontwikkelingshulp meer naar de eigen economische belangen moet kijken. En 57% stelt dat solidariteit met de armen binnen de eigen landsgrenzen voorrang heeft boven saamhorigheid met arme landen.

Theo Koelé, ‘Kiezers blijven over de dijk heen kijken; analyse Vredesmissies, JSF en Europa in de verkiezingsprogramma’s’ in De Volkskrant, 15 mei 2010.

Auteur
Ilse Zeemeijer

Datum:
17 mei 2010
Categorieën: