Bert Koenders ondersteunt doel nieuw keurmerk

BUSSUM, 20 MEI – Vandaag is de officiële lancering van het nieuwe Keurmerk Goede Doelen. Het is het eerste keurmerk in Nederland dat inzicht geeft in de prestaties van fondsenwervende instellingen. Bert Koenders die als minister voor ontwikkelingssamenwerking zo hamerde op het belang van transparantie en prestaties, zei bij de lancering van het keurmerk het ‘heel belangrijk’ te vinden dat prestaties  en het inzichtelijk maken van prestaties  van goede doelen organisaties worden gemeten en gekeurd. 

Het nieuwe keurmerk is het initiatief van twee organisaties in de wereld van het goede doel. Van de Stichting Nationale Goede Doelen Test die donateurs helpt te bepalen welk doel het beste bij hen past. En van het Instituut voor Sponsoring en Fondsenwerving ISF, een brancheorganisatie voor fondsenwervende instellingen.

Het nieuwe Keurmerk Goede Doelen verschijnt naast het CBF-Keur, het keurmerk van Centraal Bureau Fondsenwerving. Het CBF-Keur richt zich vooral op verantwoorde fondsenwerving. Het besteedt  nauwelijks aandacht aan prestaties en aan het inzichtelijk maken van de prestaties van goede doelen organisaties. Dat doet het nieuwe Keurmerk Goede Doelen wel.

Koenders zei vanochtend te hopen dat het Keurmerk Goede Doelen en het CBF-Keur de handen ineen slaan zodat er uiteindelijk een enkel keurmerk komt. ‘Een keurmerk dat niet alleen goed bestuur meet en de manier van fondsenwerving, maar ook de prestaties en resultaten van de goede doelen organisaties.’  Koenders: ‘Dat meten van prestaties belangrijk is, heb ik zelf gezien als minister voor Ontwikkelingssamenwerking.’

De initiatiefnemers van het Keurmerk Goede Doelen willen dat er een enkel en alles omvattend keurmerk komt voor fondsenwervende goede doelen organisaties. Ze hebben daartoe gesprekken gevoerd met Centraal Bureau Fondsenwerving, maar die hebben tot op heden nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Goede doelen organisaties die het nieuwe keurmerk willen verkrijgen dienen – anders dan bij het CBF-Keur –  ‘behoorlijk inzicht te geven in hun prestaties, in hun strategie, in geplande versus gerealiseerde prestaties, in risico’s en waarborgen om de risico’s te mitigeren en in de financiële kerngegevens’. Het keuringsproces bestaat uit drie stappen. De goede doelen organisatie beantwoordt allereerst vragen en verstrekt essentiële documenten. Daarna keurt een onafhankelijke keuringsorganisatie de antwoorden en de documenten en legt haar bevindingen vast in een keuringsrapport. Op basis van het keuringsrapport beslist de Stichting Keurmerk Goede Doelen tenslotte of het keurmerk wel of niet wordt toegekend.

Vanochtend kregen 15 goede doelen organisaties het keurmerk uitgereikt. Nog eens dertig  organisaties hebben het keurmerk inmiddels aangevraagd. Bart Hartman, voorzitter van de Stichting Keurmerk Goede Doelen verwacht binnen 12 maanden aan 100 goede doelen organisaties het keurmerk te kunnen uitreiken.

Auteur
Vice Versa

Datum:
20 mei 2010
Categorieën: