Oxfam Novib kraakt bezuinigingsplannen VVD

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib maakt zich grote zorgen over de door de VVD voorgestelde bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. In het verkiezingsprogramma dat de partij 9 april presenteerde wordt voorgesteld om het Nederlandse ontwikkelingsbudget te halveren. Volgens Oxfam Novib is deze keuze is ‘kil en onverantwoord’ stelt Farah Karimi, directrice van de organisatie.

In haar persbericht wijst Oxfam Novib er op dat veel Europese landen hun relatieve uitgaven aan ontwikkelingshulp juist verhogen. Daarbij is het Nederlandse budget door de economische crisis al met 12 procent gekrompen. Een korting die de VVD voorstelt is daarom onverantwoord. Farah Karimi: “Zo’n korting midden in de economische crisis die juist arme landen raakt, is cynisch voor de armsten van de wereld, maar schaadt  ook de Nederlandse positie in de wereld.” De organisatie verwijst naar de Commissie Internationale Samenwerking die stelde dat een korting op het hulpbudget ten koste zou gaan van de invloed van Nederland in het buitenland.

In de bezuinigingsvoorstellen die ambtenaren vorige week deden werd ontwikkelingssamenwerking ook al hard getroffen (klik hier voor de voorstellen). De VVD stelt nu voor om het budget voor te verlagen onder de 0,7 procent van het BBP. Oxfam Novib wijst er op dat ontwikkelingssamenwerking en duurzame investeringen Nederland juist economische kansen biedt. De organisatie erkent dat de hulp wel efficiënter kan en moet.

Foto: Nick van Ormondt