Migranten belangrijk voor verzoening en wederopbouw in thuisland

Migranten leveren niet alleen een aanzienlijke bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling van fragiele staten, ze hebben ook een bijzondere verantwoordelijkheid voor de verzoening en wederopbouw in hun land. Zowel internationale samenwerking binnen migrantennetwerken als een goede opvang in Europa geeft migranten daarvoor meer mogelijkheden.

Dit blijkt uit recent onderzoek onder leiding van het Centre for International Development Issues Nijmegen (CIDIN) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samen met collega’s uit België, Engeland, Duitsland en Frankrijk onderzoeken ze de rol van maatschappelijke organisaties van verschillende transnationale gemeenschappen in conflictbeheersing.

Op 22 en 23 april presenteren de onderzoekers het door de Europese Unie gefinancierde programma International Civil Society Forum on Conflicts (INFOCON). Dit gebeurt tijdens het congres Diaspora Organizations and Science. Two Worlds, One Mission: A Dialogue on Migration and Conflict. Centraal staat de vraag hoe internationale migrantennetwerken kunnen bijdragen aan wederopbouw van en conflictbeheersing in hun thuislanden.

Diaspora Organizations and Science. Two Worlds, One Mission: A Dialogue on Migration and Conflict (Congres), donderdag 22 april 2010 t/m vrijdag 23 april 2010, Valdin, Van Peltlaan 4, Nijmegen.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
19 april 2010
Categorieën: