‘Hulporganisaties hebben statuten aangepast om MFS subsidie te krijgen’

Om geld te krijgen binnen het nieuwe subsidiekader van de overheid, MFS-2, hebben hulporganisaties hun statuten aangepast. Dat schrijft Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, dinsdagavond op Twitter. ‘Ik heb geen commentaar. Echt niet’, voegt ze daar aan toe. Ceelen schrijft het nieuws uit ‘betrouwbare bron’ te hebben vernomen.

De organisatie van Ceelen behoorde tot de afvallers van MFS-2. Samen met Vluchtelingenwerk maakte Stichting Vluchteling deel uit van de Vluchtenlingen Alliantie voor ‘Bescherming en Terugkeer van Vluchtelingen en Ontheemden.’ In een gesprek met Vice Versa direct na de afwijzing leek Ceelen de afwijzing te kunnen relativeren. ‘Ik ben teleurgesteld en had gehoopt op toekenning, maar toch is de negatieve uitslag geen verrassing’, zei Ceelen toen. ‘Ik ben overtuigd van het werk dat we doen maar ik was me bewust van de risico’s rondom onze aanvraag.’

Een belangrijk criterium waaraan organisaties moeten voldoen, is het kunnen aantonen van de effectieve manier waarop een organisatie bijdraagt aan structurele armoedebestrijding in de betreffende landen. ‘Dit maakt geen onderdeel uit van ons beleid en we wisten dat dit een obstakel zou zijn’, aldus Ceelen.

Desgevraagd laat Ceelen weten dat ze niet weet om welke organisaties het gaat en dat ze het ook niet wil weten om voor de hand liggende redenen. Ze verwijst naar een brief die ze op 1 december 2009 samen met Ton Huijzer schreef aan de Volkskrant en die op Joop.nl werd gepubliceerd. ‘Aan actualiteitswaarde heeft die brief geen letter ingeboet zou ik zeggen’, aldus Ceelen. Lees hier de brief van Tineke Ceelen en Ton Huijzer.

Auteur
Marc Broere

Datum:
14 april 2010