NIEUWS: Ruim helft aanvragers valt af in eerste fase MFS II

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt welke organisaties en allianties zijn geselecteerd voor de tweede fase van het subsidiestelsel voor particuliere ontwikkelingsorganisaties (MFS II). Er zijn geen grote allianties afgevallen en grote verrassingen zijn uitgebleven. Wel opmerkelijk is het afvallen van zowel Solidaridad als de Fair Trade Alliantie, twee allianties die zich juist met moderne vormen van ontwikkelingssamenwerking bezighouden. Solidaridad was bij de vorige subsidieronde nog de grote winnaar.

Belangrijkste slachtoffers zijn de kleinere spelers en individuele indieners. VSO Nederland,  Aqua for All en Right to Play horen bij de afvallers. De grote MFO’s als ICCO, Cordaid en Oxfam Novib zijn met hun alliantie naar de tweede fase. Datzelfde geldt voor Terre des Hommes. Opvallend is ook de comeback van Plan Nederland bij de voorlopige blijvers.

In totaal hebben de ontwikkelingsorganisaties voor 3,7 miljard euro aangevraagd bij het ministerie (voor de periode 2011 tot 2015). Deze aanvragen werden vrijwel allemaal door allianties ingediend, omdat MFS-II zo is vormgegeven dat individuele organisaties veel minder kans maken. Door de ontwikkelingsorganisaties in allianties te laten samenwerken wil het ministerie de versnippering in de sector tegengaan.

Voor de tweede fase van de MFS-II aanvraag zijn 20 allianties uitgenodigd (van de 43 ingediende aanvragen). Naast de drempelcriteria hebben zij voldaan aan onder meer een organisatietoets en een alliantietoets om de meerwaarde van de samenwerking te beoordelen. Zij kunnen nu meedingen in de tweede fase van de aanvraag binnen het subsidiekader. Op 1 juli moeten zij een programmavoorstel indienen, waarover het ministerie uiterlijk 1 november een beslissing neemt.

Bekijk de lijst met afvallers.

Auteur
Thomas Hurkxkens

Datum:
31 maart 2010
Categorieën:
Tags: